Om

Namnet Piggaboda sägs kunna härledas till ordet för piga. (Fridolf Jönsson). Enligt sägnen skall det för länge sedan ha funnits en kvinna vid namn Tora som bodde i trakten (Torabacken finns kvar). Det kan möjligen vara hon som gett upphov till namnet. Piggaboda skulle då kunna tolkas som pigans boplats.

En annan kvinna som sägs ha bott i byn var Kaja. Hon bodde under en stor stenhäll i Kvarnskogen. Stenen finns kvar och det går fortfarande att krypa in under den så som Kaja kanske gjorde. Stenen kallas Kajebo.

Hur det än är med berättelserna så har det alltid funnits starka kvinnor i byn. Numera heter de Ingrid, Jane, Anneli och liknande.

Piggaboda by i Småland, är den västligaste byn i Vislanda socken. I norr gränsar den till Engaholms ägor i Hjortsberga socken och i väster till Ryssby socken i Ljungby kommun. Gränsen går i sjön Tjurken.

Byns ursprungliga bebyggelse har legat samlad strax nordväst om bykärnan, i ett område som heter Norje. Spåren efter odlingar och bebyggelse syns än. Vid storskiftet delades byn i fyra hemman och från detta avsattes en mindre del till en gemensamt ägd kvarn och ett gemensamt ägt soldattorp. Egentligen var det ett rusthåll vilket innebar att byn skulle hålla krigsmakten med en ryttare och en häst. Om någon av dem stupade fick man genast skaffa fram en ersättare.

Under 1700 och 1800-talets början uppkom en omfattande bebyggelse av torp och småstugor inom byn. Tillsammans 15 st men bara fyra av dem hade djur. Familjerna var stora och folkmängden ökade. Många utvandrade till Amerika. Flera av ättlingarna har på senare år varit på besök i sin gamla hembygd.

En reaktion på ”Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s